2 minuten leestijd
Misschien heb je het gemist? Vorige week was het Voorleesweek. Ideaal moment dus als voormalig leerkracht Nederlands om een nieuw bericht te posten. En neen, ik ben niet te laat met mijn bericht. Het is niet omdat de voorleesweek voorbij is, dat we moeten stoppen met voorlezen. Integendeel.
Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. ‘Voorlezen verrijkt je wereld’ was de slogan van deze Voorleesweek. Door voor te lezen, breng je verhalen binnen en open je nieuwe werelden. Het verrijkt je taal en je woordenschat. Voorlezen aan elkaar werkt bovendien verbindend. Bekijk zeker ook de video hieronder van Liese Lattrez met illustraties van Flore Deman.
Op de websites die ik onder de video vermeld, staan héle wijze zaken over het nut van voorlezen en hoe je dat kan aanpakken.
Het is eigenlijk vrij simpel. Je vraagt je af aan wie je gaat voorlezen, je kiest – al dan niet samen met je luisteraar(s) – een tekst of boek en je begint gewoon. Zo simpel gaat dat! Ik denk dat mijn webruimte niet groot genoeg is om hier de voordelen van het (voor)lezen op te sommen.
Voorlezen hoeft zich trouwens niet te beperken tot kinderen of personen die niet kunnen lezen. Dat kan ook bijvoorbeeld op weekend met je vrienden. Aan ouderen. Aan mensen met een beperking, enz. Iedereen luistert toch graag naar verhalen?
Zelf las ik heel graag voor in de klas. Het bracht een moment van rust, nieuwsgierigheid en verbeelding. Een kwartiertje, een halfuurtje, … Op maandag, op vrijdag, … alle momenten zijn goed. Ik las soms het gehele boek voor. Soms maar een deeltje. Of een boek met kortverhalen: voor elk wat wils. Ik wil hier ook opmerken dat mijn leerlingen 15-16 jarigen waren die een nijverheidsopleiding volgden. Op het eerste zicht dus niet diegenen die nog into verhaaltjes zijn.
Ooit deed ik het voorstel aan mijn toenmalig directeur om een vast leesmoment op de school in te voeren. Een uurtje waarop iedereen van de school, ook de directeur, het ondersteunend personeel, … aan het lezen was. Ook de telefoon zou van de haak gaan. Zo zou lezen een gewoonte worden. Zou dat al niet een oplossing zijn voor onze verminderende leesvaardigheid? Hij had er wel oren naar en wou dat verder onderzoeken. Helaas werd hij kort daarop ontslagen. Ik vraag me tot op vandaag nog steeds af of ik daar iets mee te maken had…
Meer info:
https://www.voorleesweek.be/
https://www.iedereenleest.be/
https://www.literatuurvlaanderen.be/
https://www.floredeman.com/