4 minuten leestijd – maar het is de moeite waard 😉
Mij hoef je niet te overtuigen van cultuur. Blijkbaar gaf ik dat ook door aan mijn kinderen. Met een zoon die dit jaar afstudeert in film en een andere zoon die balletdanser is, is het een studie waardig of dat via het DNA ging of eerder via opvoeding.
Enfin, ondanks de naar mijn mening overdadige aandacht voor wiskunde en STEM op school, kozen zowel Isabelle als ikzelf ervoor om hen een studierichting te laten volgen vanuit hun eigen interesse en motivatie. Intrinsieke motivatie is volgens mij de weg naar de beste slaagkansen. En gelukkig lijkt dat ook zo te zijn in hun geval.
Waar zit de catch?
Hoewel de voordelen van ‘cultuur’ zo goed als oneindig zijn, is het een non-profit sector. Het hoeft ook niet altijd geld te kosten om cultuur te maken, maar koken kost geld.
Willen we naar theater blijven gaan? Boeken blijven lezen? Films blijven zien? Beginnende artiesten ondersteunen? Dan kost ons dat wat geld.
Gelukkig zijn er tot nu toe instanties die daarvoor subsidies voorzien. Ik hoop van harte dat de mensen die aan de knoppen zitten (lees politici), zich daar bewust van blijven.
En eerlijk: daar heb ik wat schrik voor momenteel, maar dat is voor een andere keer.
Kom to the point aub!
Valentijn studeert – hopelijk toch – over enkele maanden af. En zoals onze traditie in het onderwijs het wil: dan hoort daar een eindwerk bij.
In de filmsector spreek je dan van een productie. En één van de vele onderdelen in zo’n productie is het budget. Geen centen, geen film. Helaas.
In Vlaanderen kunnen filmmakers hun project o.a. indienen bij het VAF. Deze instantie beoordeelt het project en kent vervolgens al dan niet een budget toe. Meestal ontoereikend, maar het werkt wel. Daarom dat producties ook bij andere geldschieters dan het VAF aankloppen uiteraard.
Voor een laatstejaarsstudent is dat uiteraard niet zo evident en dan vervallen we in onze Vlaamse traditie van eetfestijnen, steunkaarten, snoepverkoop, etc.
Fundraising is ook een van de onderdelen van het eindwerk.
Ik doe daarom een hele warme oproep om het onderstaand project van Valentijn en Celien door te nemen en je appreciatie, hoe klein of groot, te laten blijken.
Ik geloof van harte in het eindresultaat. Het zal gemaakt worden met hart en ziel en gaat over mensen die zich smijten met hart en ziel.
Onderaan dit bericht kan je naar een eerdere docu uit 2024 kijken die Valentijn en Joren maakten over Emilie Leus.
Je geloof in dit project tonen kan door op de fundlink hieronder te klikken. Er zal ook een spaghettifestijn zijn op 8 en 9 maart. Daar zijn de plaatsen echter beperkt. Inschrijven via De Corridor.
Wat krijg je in de plaats? Heel veel: een warm hart en goed gevoel. Voor de prijs van een cappucino, een pakje sigaretten, een belegd broodje, een fles champagne ;-), geef je deze jongeren een duwtje in de rug om hun passie om te zetten in iets waar iedereen kan van genieten.
Iedereen die deelneemt aan de crowdfunding krijgt uiteraard een vermelding in de aftiteling.
Alvast bedankt voor jouw geloof in de jeugd en de toekomst van onze culturele sector!
“Dag iedereen, wij zijn Celien en Valentijn en laatstejaarsstudenten non-fictie aan het Narafi, LUCA school of arts, te Brussel.
Op dit moment werken we aan ons eindwerk waarin we een portret willen maken Ivan en Dominiek.
De documentaire duikt in het leven van twee broers, bekend als ‘De Banana Boys’, die er hun levenslange missie van maken om anderen binnen de motorsportgemeenschap te helpen. Zomaar. Belangeloos. Zonder tegenprestatie te verwachten.
We belichten hun passie, enthousiasme en hun rol als steunpilaren binnen deze gesloten gemeenschap. We brengen een verhaal van kameraadschap, zelfopoffering en grenzeloze liefde voor de motorsport die van de 2 broers echte iconen heeft gemaakt in de wereld van legale straatraces.
Met jullie steun via crowdfunding kunnen we professioneel filmmateriaal inzetten en onze verplaatsingen naar de races bekostigen.
In ruil creëren we een documentaire waarin authenticiteit, passie en de kracht van verbinding centraal staan.
Steun ons en help ons dit verhaal tot leven te brengen!
Vele groetjes
Celien en Valentijn“
Meer info:
Narafi, LUCA school of arts
Vlaams Audiovisueel Fonds
Banana Racing
Codarts
Laurent Hoffmann
Fonds Emilie Leus
Inschrijven spaghettifestijn