Kedeng kedeng – kedeng kedeng

4 min. leestijd

Net terug van enkele dagen Italië. Het land met het lekkerste eten, een prachtige taal en een fantastische cultuur.
Het vliegtuig nemen is niet zo ecologisch, I know, maar ik probeer er rekening mee te houden…
Als ik ‘op reis’ ben, dan maak ik meer dan anders gebruik van het openbaar vervoer. Ook deze keer. Isabelle en ikzelf werden bij vertrek om 4u op de luchthaven verwacht. Ontieglijk vroeg, maar wie op reis kan gaan, moet ook vroeg kunnen opstaan blijkbaar. Vertrek was te Charleroi en die verplaatsing deden we met de auto. ’s Nachts rijden er geen treinen – oké, begrijp ik om dat uur – en op een metalen bank in de luchthaven slapen, was voor mij niet echt een optie.

Anderhalf uur na opstijgen, landden we in Triëste Airport, zo’n 40 km verwijderd van de stad Triëste. Meest logische optie voor mij: de trein nemen naar de stad. Zo gezegd, zo gedaan.
Je stapt er de luchthaven buiten en stapt meteen het treinsstation binnen. Voor 3,80 EUR rijd je een enkeltje naar de stad langs de Adriatische kust in een moderne stipte trein. Omringd door de Italiaanse gezelligheid van enkele medereizigers was het vroege uur al snel vergeten en kon ‘la dolce vita’ beginnen.

Hoewel ik geen schaker ben, denk ik wel graag enkele stappen vooruit. Als ons vliegtuig bij terugkeer ook zo vroeg vertrekt, hoe geraken we dan terug op de luchthaven?
Toch even checken dus in het station en waarempel: twee gelukjes.
Eén: het vliegtuig vertrekt wat later.
Twee: in Italië rijden de treinen ook al wat vroeger dan in België. De eerste trein vanuit Triëste die ook stopt aan de luchthaven vertrekt reeds om 4u26. Tijd genoeg dus om ook bij terugkeer te vertrouwen op het Italiaanse spoor.
De zon en de cappuccino deden plotseling nog meer deugd…

Goedkoop Italië
Bij de belevenis van dit alles kan ik het echter toch niet laten om enkele bedenkingen te maken bij òns spoorwegnet.
Om te beginnen al met de aankoop van een ticket. Na tig-klikken (veel dus) op de website van de NMBS (of is het belgiantrain of belgianrail of wie weet het eigenlijk) heb je nog steeds geen ticket. Probeer het vooral zelf eens… Enfin, de aanhouder wint. Ik boek ter voorbeeld een ticket van Brussel naar Gent – dat is ongeveer dezelfde afstand als in Italië – en ik schrik me de pleuris: 11,10 EUR. Bijna het driedubbele van de prijs in Italië. Wil ik vanuit Wetteren naar Zaventem-luchthaven, dan moet ik nog een supplement betalen en kost me dat 17,40 EUR. Excuseer? Daarenboven zou ik het ook fijn vinden dat je na het invullen van de vele gevraagde gegevens gewoon het goedkoopste ticket te zien krijgt. Geloof me… dat is niet zo.
Vanwaar dan het prijsverschil?

Reiscomfort misschien?
Euh neen… geen kritiek op de treinstellen of het personeel. Noch in België, noch in Italië. Meer en meer zitten we in België comfortabel en is het personeel vriendelijk. Maar dat is evengoed zo in Italië. Meer zelfs. Het is bijvoorbeeld zo dat je in Italië in- en uitstapt op het niveau van het perron. Heel veilig en handig voor mensen met een koffer, een kinderwagen of mensen die minder goed te been zijn. Bij de Belgische stellen moet je wel eerst enkele steile trappen beklimmen of afdalen. Onze perrons zijn toch al sinds jaar en dag op hetzelfde niveau? Kunnen we daar dan geen rekening mee houden bij het bestellen van nieuwe treinstellen?

De dienstregeling dan misschien?
Nope. Ook niet. Wil je van Brussel-Zuid naar Gent, dan is je eerste trein om 5u29. Vroeg voor de meesten, akkoord, maar nu ook niet gigavroeg als verbinding tussen twee van de drukste stations in ons land. Omgekeerd (Gent – Brussel) ben je beter af met een eerste trein om 4u40. Deze uren kunnen het verschil betekenen of je al dan niet tijdig op je werk raakt. Toch een pluspunt aan deze uren: ik vermoed dat je dan wel nog een zitplaats hebt. Een tweetal uren later is dat bijna 100% gegarandeerd niet meer zo op een doordeweekse werk/schooldag.

Op het goede spoor, maar alles kan beter
De trein is altijd een beetje reizen en dat klopt nog steeds vind ik. Ik doe dat graag. Je kan ondertussen naar buiten staren, je kan lezen, je kan muziek luisteren, je kan een babbeltje doen, je kan eten, je kan zoveel… De trein nemen is gewonnen tijd bij een verplaatsing.
Maar het kan nog beter blijkbaar. Het is niet enkel omdat ik met vakantie was, dat de trein in Italië beter aanvoelde, het is ook écht zo. Dat bewees de vergelijkende studie waarbij spoorwegmaatschappijen werden gerangschikt. Daarbij scoorde Trenitalia het best en kwam onze NMBS op een verdienstelijke 5de plaats te staan (weliswaar met een redelijk verschil op de eerste 4). De zogenaamde Italiaanse chaos valt dan precies toch goed mee als het op treintjes aankomt.

Op mijn terugweg met de auto van Charleroi hoor ik op het nieuws dat er in de Europese defensie maar liefst 800 miljard zal geïnvesteerd worden en dat de NMBS zijn nieuwe stellen wellicht niet in België, maar in Spanje zal bestellen.
Ik hoop dat ze ook eens in Italië hun licht hebben opgestoken, maar wat mij betreft, moesten ze er al geweest zijn (en vergeet de hoogte van onze perrons niet mee te geven ;-))!

Meer info:
https://www.dewereldmorgen.be/artikel/2024/12/10/nmbs-scoort-redelijk-goed-in-eu-in-het-land-der-blinden-is-eenoog-koning/
https://www.transportenvironment.org/articles/rail-ranking
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2025/03/05/vakbonden-van-treinbouwer-alstom-in-brugge-ongerust-nu-de-nmbs-t/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2025/03/04/experts-over-rearm-europe-von-der-leyen/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tri%C3%ABst_(stad)
https://www.trenitalia.com/it.html
https://www.belgiantrain.be/en