2 min. leestijd
Ongeveer 35 jaar muzikant bij Volksopbeuring ben ik al. Saxofoon. Iedereen in ons gezin moest naar de muziekschool op jonge leeftijd.
Sport was niet zo’n ding in ons gezin š
Na een jaar notenleer startte ik met klarinet omdat er geen saxofoonlessen waren op de academie te Wetteren. Pas daarna kwam er een leraar saxofoon en schakelde ik over op saxofoon alto. Tot op vandaag nog steeds mijn vaste instrument.
Saxofoon
Rond 1988 (12 jaar) kwam de vraag of ik – ook bij gebrek aan een saxofoon – wou meespelen bij Volksopbeuring, toen officieel Koninklijke Fanfare Volksopbeuring vzw.
Et voilĆ , ondertussen 35 jaar later, speel ik er nog altijd. Afgelopen weekend was het ons jaarlijks ‘Novaconcert‘. Sinds enkele jaren werken we met een thema. Dat blijkt aantrekkelijker te zijn voor de toeschouwers.
Om onze naam ook wat aantrekkelijker te maken, veranderden we die heel wat jaren terug naar Het Koninklijk Fanfare Orkest Volksopbeuring Massemen. Dat klinkt sjieker en wijst er ook op dat we niet zomaar de hoempapa in ons repertoire hebben.
Cultureel erfgoed
Op de site van Volksopbeuring vind je onze volledige geschiedenis. Volksopbeuring is vandaag nog steeds een bloeiende en heel actieve vereniging met leden van alle leeftijden en van overal uit Vlaanderen. Het zijn dus niet alleen meer de lokale muzikanten. Komt dat door de keuze van muziekwerken of komt het door gebrek aan voldoende orkesten elders?
Op 18 mei 2021 mocht VLAMO trouwens deĀ Ultima 2020 voor Immaterieel Cultureel ErfgoedĀ in ontvangst nemen, als vertegenwoordiger van de fanfarecultuur en initiatiefnemer van het erfgoedtraject hierrond. De jury loofde onder meer het groot maatschappelijk belang en het dynamische karakter van de fanfarecultuur.Ā (zie link en filmpje)
Rol voor Wetteren
Wetteren ondersteunt zijn erkende verenigingen. Minimaal weliswaar. Structurele subsidies zijn er niet. Wel een beperkt gebruik van de gemeentelijke infrastructuur. Dat mag meer wat mij betreft. Veel meer. Een bloeiende vereniging heeft een immense meerwaarde voor zijn gemeenschap en dat mag gewaardeerd worden, vind ik.
Muziekverenigingen brengen namelijk mensen van verschillende leeftijden, achtergronden en interesses samen. Muziekverenigingen zijn trouwens vrij inclusief. (dat woord komt wel vaker in mijn berichten merk ik). Ervaring, leeftijd, geslacht, … het maakt allemaal niet zo veel uit bij ons. Als je maar een gepast instrument bespeelt.
Fanfares spelen vaak ook een rol bij festiviteiten, dorpsfeesten, herdenkingen en andere lokale gebeurtenissen. Het brengt mensen samen.
Met onze ‘Kopernootjes‘-werking richten we ons trouwens op kinderen en willen we hun muzikale talenten ontwikkelen en hen motiveren om muziek te leren spelen. Met succes trouwens.
Op de site van Vlamo vind je nog heel wat andere redenen waarom dit erfgoed zo belangrijk is. Laat het ons alstublieft behouden en waarderen!
We kijken al uit naar onze Sint-Ceciliaviering binnenkort…
foto’s: Valentijn Braeckman













Meer info:
https://www.volksopbeuring.be/
https://www.vlamo.be/fanfarecultuur-levend-erfgoed