Over het belang van een boom kan je bibliotheken vol schrijven.
Ook over het belang van een boom in de stad kan je zelfs een bibliotheek vol schrijven – althans: toch minstens een rek.
Onlangs liep ik tijdens een plensbui op de kouter te Gent en nam er de bijbehorende foto. De foto zegt genoeg.
Waar schuil je onder bij een regenbui? Juist, een paraplu… of een boom.
Wellicht heb je het zelf ook al gedaan bij gebrek aan paraplu of regenjas? Of je hebt zeker al een fietser zien schuilen onder een boom langs de kant van de weg.
Je ziet duidelijk dat enkel de ruimte onder de boom nog droog ligt na de regenbui.
Waar wil ik heen met mijn verhaal?
Nu we meer en meer overstromingen zien in steden of wijken, toont de foto aan dat een boom heel wat van het regenwater opvangt en (tijdelijk) vasthoudt.
Het bladerdek zorgt dus voor een vertraagde val van het water waardoor riolen en straten op korte tijd minder belast en ze dus de tijd krijgen om het regenwater op een goede manier af te voeren. Met gevolg dat er dus ook minder kans op overstroming in de straat is.
Studies tonen aan dat voor elke extra 5% aan stedelijke boombedekking, de afvoer van regenwater met 2% verminderd!
Klimaatmaatregelen hoeven dus helemaal niet (alleen) het resultaat te zien van dure studies, dure maatregelen of ingrijpende langdurige werken in de straat. We kunnen alvast beginnen met de bomen die er zijn vooral te laten staan en waar het kan bomen bij te planten.
In andere posts zal ik zeker en vast nog terugkomen op het voordeel van bomen en groen in de stad, want zoals gezegd: je kan er bibliotheken mee vullen…


Meer info:
https://blauwgroenvlaanderen.be/professionals/maatregelen/bomen-in-de-stad
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969721063749